Viilentäviä kesäjuomia

Mansikka-vesimelonismoothie - Soulfood Nutrition Ravintoneuvonta

Vielä on kesää jäljellä! Ja aikaa nautiskella viilentävistä, herkullisista, nesteyttävistä ja terapeuttisista juomista, jotka loihdit itse hetkessä!

Kuumalla säällä on tärkeää pitää nestetasapainoa yllä kehomme haihduttaessa nestettä mm. hikoilun muodossa. Tähän tarkoitukseen toimii toki ihan vesi tai muut suositut kesäjuomat. Jos kuitenkin haluat hemmotella itseäsi ja kehoasi astetta terveellisemmillä juomavaihtoehdoilla, tässä ideoita tai inspiraatiota omaan kesäjuomaasi.  Tuunaa oma juomasi makusi mukaan tai keksi oma! Vain taivas on rajanan!

[ig_special_heading heading_type=”2″ heading_style=”italic” heading_align=”textalignleft” padding_bottom_heading=”35″]Sitruuna-kurkkuvesi[/ig_special_heading][/vc_column][/vc_row]

[ig_single_image image=”376″ image_mode=”img-responsive”]

Sitruuna-kurkkuvesi on ehkä perinteisin tapa maustaa tavallinen juomavesi. Mutta itse en koskaan kyllästy siihen, sillä pidän sitruunan mausta valtavasti! Sitruunavesi emäksisöi hapanta kehoa tarjoten samalla tujauksen virkistävää ja elävöittävää C-vitamiinia. Kurkku tuo lisämakua veteen ja samalla lisää kivennäis- ja hivenaineita, kuten mm. kaliumia juomaasi, jotka ovat kuumalla säällä tärkeitä kehosi tasapainon kannalta. Hyvänmakuista vettä tulee juotua enemmän, jolloin kehosi pysyy nesteytettynä, se poistaa tehokkaasti myös kuona-aineita ja pitää näin myös verenpaineen ja kehon lämpötilan tasaisena.

[ig_special_heading heading_type=”2″ heading_style=”italic” heading_align=”textalignleft” padding_bottom_heading=”35″]Omena-inkiväärijuoma[/ig_special_heading]

[ig_single_image image=”378″ image_mode=”img-responsive”]

Koska sitruunan lisäksi olen itse inkiväärin rakastaja, tein tietenkin inkivääristä jälleen juoman. Hedelmäisyyttä tuodakseni laitoin mukaan omenaa ja väritykseksi kurkumaa. Sekä inkivääri että kurkuma ovat voimakkaasti tulehdusta lievittäviä juurikasveja, joita voi käyttää sekä tuoreena että kuivattuna jauheena. Omenan vitamiinit ovat myös perinteisesti terveydelle edullisia. Tämä juoma sopii siis erityisen hyvin esim. alkavan kesäflunssan nitistämiseen tai kun haluat virkistää ja tasapainottaa nuutunutta oloasi.

Tee juoma näin: Hauduta kattilassa miedolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia muutama viipale inkivääriä sekä noin puolikas omena + puoli teelusikallista kurkumaa. Jos kaipaat makeutta, lisää hieman hunajaa. Älä anna kiehua voimakkaasti. Siivilöi neste erikseen ja jäähdytä. Tarjoile jääpalojen kanssa tao jos haluat poreilevan juoman, lisää sekaan vissyä. PS. Voit napostella haudutuksesta jääneet omenat ja inkiväärit, jotka ovat värjäytyneet kauniin syvän keltaisiksi!

[ig_special_heading heading_type=”2″ heading_style=”italic” heading_align=”textalignleft” padding_bottom_heading=”35″]Mansikka-vesimelonismoothie[/ig_special_heading]

[ig_single_image image=”375″ image_mode=”img-responsive”]

Mansikka ja vesimeloni ovat kesän perinteisiä herkkuja. Vesimeloni nesteyttää kehoa tehokkaasti ja se sisältää myös punaista väriä tuovia antioksidanttisia karotenoideja, A-vitamiinia ja C-vitamiinia sekä kaliumia, kuten myös mansikka. Näistä syntyy vaivatta takuuvarmasti herkullinen punainen smoothie!

Tee smoothie vaikka näin: Laita tehosekoittimeen iso kourallinen vesimelonia paloina sekä kourallinen mansikoita ja muutama jääpala. Nesteeksi laitoin itse lorauksen vettä sekä lorauksen kookosmaitoa täyteläisyyttä tuomaan. Makeutta tasapainottamaan lisäsin pienen kimpun tuoretta basilikaa ja lisäboostiksi maca-jauhetta. Pyöritä tehosekoittimessa niin sileäksi kun saat. Voit lisätä smoothieen myös mitä tahansa muita marjoja tai hedelmiä tai käyttää erilaisia nestepohjia, kuten mantelimaitoa, kylmää vihreää teetä tai jugurttia. 

[ig_special_heading heading_type=”2″ heading_style=”italic” heading_align=”textalignleft” padding_bottom_heading=”35″]Vihreä vissydrinkki[/ig_special_heading]

[ig_single_image image=”382″ image_mode=”img-responsive”]

Tähän juomaan tarvitset mieluiten mehulingon. Kyseessä on tuhdimpi versio kurkkuvedestä, eli tähän on puristettu kokonaan kaikki se hyvä, mitä kurkusta löytyy ja höystetty vissyllä vielä lisäsuoloja saadaksemme. Itse innostuin vielä linkoamaan joukkoon suomalaista parsakaalia lisävihreyden saavuttamiseksi (tuosta sain lieviä vatsanväänteitä – oli sen verran voimakas kaali kyseessä – mutta ei onneksi mitään pitkäkestoista tai monioireista. Kannattaa olla raa’an parsakaalin kanssa tarkkana jos olet herkkävatsainen 🙂 ).

Tee vihreä vissyjuoma näin: Linkoa 1/3 kurkkua (sekä muutama kukinto parsakaalia) mehulingossa/-puristimessa. Kaada lasiin ja lisää vissyvettä. Nauti ja huomaa erityisen klorofylli (=lehtivihreä)pitoinen maku ja vaikutus! Pelkällä kurkulla saat aikaiseksi kevyemmän ja lempeämmän makuisen kesäjuoman. [/vc_column_text]

1 Comment

  1. Erika says: Reply

    Nam! Täytyy kokeilla heti tota inkiväärijuomaa!

Leave a Reply