Hyviä bakteereja kefiiristä

Kefiiri - Soulfood Nutrition - Annika Aro

Tutustuin muutama kuukausi sitten kefiirin tekemiseen, kun sain ystävältäni Riikalta kefiirinsiemeniä. Kiitos Riika! Kefiirin juomisesta on muodostunut itselleni viikottainen traditio ja se on vaan niin hyvää. Kefiireitä on maitopohjaisia sekä vesipohjaisia, ja itselläni kaapissa muhii aina vesikefiiri. Kefiirissä kefiirinsiemenet muodostavat suolistolle ja elimistölle hyödyllisiä maitohappobakteereita samalla, kun ne käyttävät vedessä olevan sokerin ravinnokseen. Kyseessä on siis todella tuore ja elävä, elimistöä hellivä juoma, jonka olet ihan itse valmistanut ja joka valmistuu yhä uudelleen vaivattomasti.

Kefiirin maku on intiaanisokerilla (raakaruokosokeri) valmistettuna simamaisen raikas ja valkoisella sokerilla valmistettuna “spritemainen”, kuten kaverini makua kuvaili osuvasti. Kefiiristä tulee limumaisen kuplivaa! Juomaan ei kuitenkaan jää sokeria, koska kefiirinsiemenet käyttävät kaiken sokerin ravinnokseen eikä valmis kefiiri ole lainkaan makea.

Kefiirinsiemenet - Soulfood Nutrition Ravintoneuvonta - Annika Aro
Kefiirinsiemenet
[/vc_column]

Kefiirin voi tämän hetkisen tietämykseni pohjalta valmistaa huoneen lämmössä päivässä-parissa tai jääkaapissa noin viikossa. Itse valmistan jääkaapissa, sillä myös ajallisesti se on minulle helpompi, kun otan valmiin juoman kerran viikossa kannuun ja valmistan uuden erän seuraavaa viikkoa varten. Huoneenlämmössä valmistaminen on yleisin tapa, jota en vielä ole itse kokeillut, mutta maalaisjärki sanoisi, että tällöin syntyvän maitohapon määrä on todennäköisesti vieläkin suurempi. Kefiirin siementen määrä lisääntyy myös tekokertojen myötä, ja koska olen tehnyt itse juomani jääkaapissa, määrä on lisääntynyt aika hitaasti. Huoneenlämmössä valmistaminen täytyy siis ottaa kokeiluun seuraavaksi!

Hyvää on tullut kuitenkin tälläkin keinolla!

Kefiirin tekoon tarvitset:

 • kannellisen lasiastian (n. 0,8-1 l)
 • tiheän siivilän
 • kefiirin siemeniä n. 1 dl
 • 2 rkl tavallista sokeria tai esim. intiaanisokeria
 • vettä n. 7 dl (lähdevettä, jos mahdollista, tai suodatettua vettä)
 • pari sitruunaviipaletta (luomu, pese hyvin!)
 • rusinoita
 1. Huuhtele siemenet kylmällä vedellä siivilässä ja laita puhtaaseen lasipurkkiin
 2. Lisää 2 rkl sokeria
 3. Lisää vesi melkein purkki täyteen
 4. Leikkaa mukaan pari sitruunaviipaletta pitämään haitalliset bakteerit loitolla
 5. Laita joukkoon vielä n. 10 rusinaa, jotka kertovat helposti, milloin juoma alkaa olla valmista (kun rusinat ovat pinnalla ja pulleita)
 6. Jätä kansi hieman auki niin että purkkiin kiertää ilma. Itse jätän tuollaisen “hillopurkin” kannen hakasen vaan sulkematta.
 7. Laita kefiiri joko jääkaappiin n. 4-7 päiväksi (joskus on jäänyt pidemmäksikin aikaa) tai huoneenlämpöön 1-2 päiväksi pimeään paikkaan.
 8. Kun kefiiri on valmistunut, kaada se siivilän läpi kannuun tai pulloon, poista rusinat ja sitruunat roskikseen ja huuhtele siemenet ja käytä uudelleen. Valmis juoma kannattaa laittaa jääkaappiin suljettuun astiaan, jossa se säilyy hyvänä ainakin viikon.

Käytin itse kaveriltani saatuja kefiirinsiemeniä, joten minun ei tarvinnut aktivoida niitä ollenkaan. Jos käytät kaupasta ostettuja siemeniä ensimmäistä kertaa, tarkista niiden käyttöönottoon liittyvät ohjeet ja toimi sen mukaan.

Allaolevassa kuvassa näkyy kannussa valmis kefiiri! Nam! Ihan kuin vappusimaa, paitsi tuhat kertaa terveellisempää 😉

Kefiiri - Soulfood Nutrition - Annika Aro
Kefiiriin tarvitset kefiirinsiemeniä, sokeria, sitruunaa ja vettä
[/vc_column][/vc_row]
Kefiiri - Soulfood Nutrition - Annika Aro
Kefiiri menossa tekeytymään! Sokerit ovat vielä pohjalla, mutta eivät kauaa!

Leave a Reply