Gluteeniton kesäkurpitsaleipä

Ihanaa kesäkuun alkua!

Pitkästä aikaa tuli leivottua, ja teinkin herkullisen kesäkurpitsaleivän. Jääkaapissa pötkötti jo hieman nahistunut kesäkurpitsa, ja selaillessani gluteenittomia ja maidottomia reseptejä, kesäkurpitsaleipä tuli kuin tilauksesta vastaan.

Olen ollut pääosin gluteenittomalla ruokavaliolla, sillä koen sen parantavan olotilaani ja viimeaikaisia ihohaasteita. Gluteenin välttely tai säännöstely voi edesauttaa terveyttä monella tasolla. Suurimpana hyötynä on kehon hiljaisen tulehdustilan aleneminen, sekä suoliston kunnon eheytyminen, joilla molemmilla on kauaskantoiset heijasteet koko kehon hyvinvointiin. Viimeaikoina olen syventynyt mm. ihon reaktioihin ja tulehduksellisiin tiloihin, joka on kannustanut jälleen enemmän etsimään tapoja syödä ilman gluteenia. Ehkäpä tästä lisää myöhemmin!

Soulfood Nutrition Gluteeniton Kesäkurpitsaleipä

Tämä leipä on mehevä ja herkullinen, ehkä lähentelee jopa kuivakakkua makumaailmansa ja koostumuksensa puolesta! Voit siis hyvällä mielellä tarjota sitä myös vieraillesi lämpimänä tai jäähtyneenä. Ohje on sovellettu reseptistä, joka löytyy kirjasta Gluteeniton ja maidoton, kiitos! ja se on siis myös maidoton (ellet käytä rasvana voita). Tässä myös mainio tapa lisätä ruokavalioonsa kasviksia, kun käyttää niitä leivonnassa!

Soulfood Nutrition Gluteeniton Kesäkurpitsaleipä

Kesäkurpitsaleipä – 2 leipävuoallista

380 g gluteenittomia jauhoja – itse käytin Rainbow Gluteenitonta jauhoseos, jossa vain kaura- ja perunajauho
1 tl leivinjauhetta
2 tl ksantaanikumia
1 tl ruokasoodaa
1 tl piparkakkumaustetta
2 tl kanelia
225 g sokeria – käytin tässä kohtaa ravinteikkaampaa intiaanisokeria joka antaa myös fariinisokerimaisen aromin
3 munaa
2,4 dl kookosöljyä (tai muuta kasviöljyä, tai voita)
2 tl vaniljauutetta
115 g saksanpähkinöitä karkeasti pilkottuna
220 g kesäkurpitsaa raastettuna

1. Lämmitä uuni 160 asteeseen. Voitele ja leivinpaperoi kaksi leipävuokaa.

2. Siivilöi jauhot, leivinjauhe, ksantaanikumi, ruokasooda ja mausteet isoon kulhoon.

3. Vaahdota toisessa kulhossa sokeri, munat, öljy ja vaniljauute. (Intiaanisokeri ei vaahtoudu yhtä nopeasti mutta lopputulos on silti mainio!) Lisää kulhoon jauhoseos, pähkinät ja kääntele seos tasaiseksi taikinaksi.

4. Jaa taikina vuokiin ja paista leipiä 505-60 minuuttia tai kunnes pinta tuntuu kiinteältä. Anna jäähtyä vuoissa 20 minuuttia ja jäähdytä vielä irrallaan vuoista ritilällä 30 minuuttia.

Voit myös pakastaa yli jäävän leivän ja sulattaa käyttöön tarpeen mukaan!

 

Leave a Reply